Arıcılık Nedir?

Arıcılık, arıları koloniler haline getirerek kontrol altına alıp bu canlıların ürünlerinden faydalanmaya olanak tanıyan faaliyettir. Hem arıları hem de bitkisel kaynakları birlikte kullanarak birçok farklı ürün elde etmek mümkündür. Arı sütü, bal, polen, bal mumu en çok üretilen ürünler arasındadır. Bunların yanında arıların çoğalmasında da önemli katkıları vardır.

Farklı türleri olan arıcılık, günümüzde önemli geçim kaynakları arasındadır. Yan iş olarak yapılabileceği gibi temel geçim kaynağı olarak da değerlendirilebilir. Özellikle az iş gücüne ihtiyaç duyulması ve düşük sermaye ile yapılabilmesi arıcılığı cazip hale getiren unsurlardandır. Türkiye’nin hemen her yerinde yapılabilen bu faaliyet özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Ancak bölge seçimleri genelde arıcılık ürünlerine göre değişebilir. Örneğin çiçek balı için genelde Toros Dağları tercih edilmektedir. Kestane balı için ise Batı Karadeniz yaylaları daha idealdir.

Sabit Arıcılık Nedir?

Sabit arıcılık geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan ve tüm arı kolonilerinin tek bir yerde sabit tutulduğu yöntemdir. Bu yöntemin en büyük avantajı düşük maliyeti olmasıdır. Aynı zamanda arılar tek bir yerde tutulduğu için daha az strese girerler. Bunun yanında arılar sürekli olarak taşınmadığından bu canlılarda daha düşük hastalık riski meydana getirir. Hatta en önemli avantajlarından bir diğeri de iklime göre koloni oluşturulabilir.

Sabit olarak yapılan arıcılığın kendine göre dezavantajlarından da bahsetmek mümkündür. Eğer kolonilerin bulunduğu yerde çiçek ve nektar az ise verimlerinde düşüş gözlemlenebilir. Aynı zamanda bir süre sonra kaynakların tükenmesi söz konusudur. Böyle durumlarda farklı bitki türlerinden bal üretmenin zorluğu da sabit arıcılığın zorluklarındandır.

Gezici Arıcılık Nedir?

Gezici arıcılık, kovanların mevsimlere ve bitki örtüsüne göre farklı yere taşınarak yapılan arıcılık faaliyetidir. Bu faaliyet sırasında arıcılar arılarını nektara daha kolay ulaşabilecekleri yerlere taşırlar. Sabit arıcılık yöntemine göre birtakım avantajları olsa da dezavantajları da vardır. Bu arıcılığın en önemli avantajları ve özellikleri arasında şunları saymak mümkün olabilir:

  • Gezici arıcılıkta sürekli nektar bulma avantajı olduğundan verimlilik daha yüksektir.
  • İlkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde arı kovanları daha fazla verim alınabilecek yerlere taşınır.
  • Farklı bitkiler sayesinde daha farklı bal çeşitleri üretmek mümkün olabilir.
  • Arılar her zaman taze polen ve bitki bulabilir. Bu da kolonilerin sürekli güçlü kalmasına destek verir.
  • Bitkilerin tozlaşmasına da katkı sunar. Bu da tarımsal ekosistem açısından önemlidir.

Ancak bu arıcılık yönteminde maliyet biraz daha yüksektir. Aynı zamanda arıların yeni ortamlara alışmasında zorluklar olabilir.

Sabit Arıcılık ile Gezici Arıcılık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sabit ve gezici arıcılık arasındaki farklar incelendiğinde her ikisinde de yöntem farklılıkları gözlemlenir.  Sabit arıcılıkta her zaman koloniler sabit durur. Ancak gezici arıcılıkta koloniler mevsimlere göre yer değiştirilir. Özellikle bahar ve yaz aylarında mevsim ve iklim koşullarına göre değişimler yaşanır. Sabit arıcılıkta verim düşme ihtimali yüksekken diğer seçenekte verim her zaman yüksek sayılır.

Gezici arıcılık yönteminde daha çok bilimsel çalışmalar ve yöntemler ön plandadır. Ancak sabit arıcılıkta her zaman geleneksel yöntemler öne çıkar. Bunların yanında temel malzemeler sabit arıcılık yönteminde öne çıkar. Diğer seçenekte ise farklı ve profesyonel malzemeler tercih edilir.

Her iki yöntemin ortak özelliklerine bakıldığında ise bu faaliyetin işlek yollardan ve yerleşim yerlerinden uzak olması önemlidir. Bunun yanında yaz aylarında her zaman serin yerler tercih edilmelidir. Kış aylarında ise güney cephede konumlandırılan kovanların güneş alması gerekir. Aynı zamanda kovanlar rüzgar almayan ve çamur birikmeyen yerlere konulmalıdır.

Scroll to Top